Verschillende Boeddhistische Meditatie Technieken

Boeddhistische Meditatie wordt geassocieerd met meditatie en bewustzijn. Hoewel er vele vormen van boeddhistische meditatie zijn, hebben ze allemaal een gemeenschappelijk aspect, namelijk bewuste meditatie. We kunnen inzicht, bewustzijn, concentratie en geheugen vergroten door gebruik te maken van deze techniek. De boeddhistische filosofie gelooft dat bewuste meditatie de sleutel is tot een beter begrip van onze geest en emoties, waardoor we niet meer kunnen denken aan ons welzijn en geluk, maar ook aan het schaden van anderen.

Contents

Wat is boeddhistische meditatie?

Meditatie neemt in het boeddhisme een centrale plaats in. Het is ook een manier van leven! Boeddhistische meditatiepraktijken zijn technieken die concentratie, helderheid, emotionele positiviteit, en het zien van de ware aard der dingen bevorderen. Boeddhistische meditatie heeft inmiddels karakteristieke variaties ontwikkeld binnen verschillende tradities. In China en Japan, bijvoorbeeld, heeft de meditatiepraktijk zich ontwikkeld tot respectievelijk Chan-meditatie en Jain-meditatie. Andere populaire vormen van boeddhistische meditatie zijn Vipassana, Nikiren, Loving-Kindness Meditatie, Mindful Breathing, en hedendaagse meditatie.

 • Ga eerst in een comfortabele houding zitten en houd dan je rug recht. Je kunt Padmasana doen om je comfortabel te voelen zitten.
 • Concentreer u vervolgens op uw ademhaling. Observeer uw ademhaling met behulp van de buikademhaling, tel van 1 tot 10 terwijl u in- en uitademt, en doe dit proces 10 keer. Concentreer al uw aandacht op de beweging van uw adem. Wees beleefd en houd je bewustzijn gericht.
 • Hoewel er tijdens de meditatie veel gedachten in je opkomen, observeer je ze en laat je ze gaan zonder erin verstrikt te raken. Keer terug naar het ademhalingsproces.
 • Als de concentratie eenmaal ontwikkeld is, kun je verder oefenen met andere vormen van boeddhistische meditatie.
 • Als je net begint met boeddhistische meditatie, maar niet genoeg weet hoe je het moet doen, dan kun je de hulp van een trainer inroepen.

Boeddhistische Meditatie Technieken:

Het bereiken van een gezonde en zuivere geest en positief en gepast gedrag kan worden ontwikkeld door middel van boeddhistische meditatietechnieken. Dus, zie hieronder enkele boeddhistische meditatietechnieken.

Shamatha (Mindfulness):

Shamatha (Mindfulness) is een populaire boeddhistische meditatiepraktijk die zich richt op het ontwikkelen van vrede en helderheid. Met de juiste begeleiding en oefening, kunnen we innerlijke vrede krijgen door het hebben van deze kwaliteiten. Men kan de eerste stadia van Mindfulness Meditatie beoefenen. Wanneer het gecombineerd wordt met een andere boeddhistische meditatie Vipassana (opmerkzaamheid), kan Shamatha diep inzicht en spiritueel ontwaken geven.

Proces:

 • Ga in een comfortabele houding zitten De klassieke houding is dat u met gekruiste benen zit en uw hand op uw schoot legt, maar het is niet noodzakelijk dat u zo gaat zitten. Het belangrijkste is dat u zich comfortabel voelt, uw rug recht houdt en in staat bent om volledig en diep adem te halen. Als u wilt, kunt u de houding comfortabeler maken door op een kussen te gaan zitten. U kunt ook in een stoel gaan zitten, wat comfortabeler is, of uw rug beter ondersteunen.
 • Ontspan het lichaam Door de juiste houding aan te nemen, voelt u zich ontspannen en comfortabel tijdens het oefenen. Houd uw hoofd iets naar voren, uw tanden iets uit elkaar en uw schouders zacht. Het advies is om uw ogen maar half dicht te houden, maar als u bang bent om afgeleid te worden, kunt u ze helemaal sluiten.
 • Steek de tong tegen het gehemelte en slik dan. Hierdoor ontstaat een klein verschil, waardoor het speeksel vermindert en u moet slikken.
 • Stel een minimumduur vast voor uw meditatie. Begin met 15 minuten meditatie. Gebruik een timer om te voorkomen dat u gedwongen wordt om meerdere keren op de klok te kijken.
 • Probeer het hele programma volume te weerstaan, maar als je denkt dat je je te moe of afgeleid voelt, sta jezelf dan toe te stoppen met oefenen.
 • Begrijp de redenen waarom je mediteert. Misschien heeft u speciale doelen, bijvoorbeeld het achter u laten van negatieve gebeurtenissen, zoals een ruzie met uw partner, of stressverlichting. Meditatie kan u helpen uw geest te kalmeren, waardoor u negatieve emoties kunt overwinnen, vooral als u zich op een bepaalde tijd probeert te concentreren.

Afgezien van de vrije beoordeling van de redenen die tot meditatie hebben geleid, kunt u oefenen met een gebed dat door boeddhisten wordt gebruikt om zich te herinneren waarom zij mediteren:

 • Afzetting met eigenschappen en afzetting met andere residuen,
 • Ik kan een Boeddha worden voor het welzijn van allen.
 • Genereer vier onverenigbare:
 • Alle wezens kunnen gelijkheid ervaren, wat ons bevrijdt van gehechtheid aan onze dierbaren en haat jegens anderen.
 • Zij kunnen geluk en hun oorzaak zijn.
 • Mogen alle wezens lijden en vrij blijven van hun oorzaken.
 • Alle wezens hebben geluk dat volledig verstoken is van verdriet.
 • Gebed tot de zeven kunsten:
 • Ik zet me nederig in met lichaam, woord en geest,
 • En ik bied zowel orde als verbeelding,
 • Ik accepteer de verkeerde daden die ik heb gedaan voor geen begin,
 • En ik ben blij met ieders kwaliteiten.
 • Word alsjeblieft leraar aan het eind van de Samora,
 • En dit verandert het wiel van religie voor ons.
 • Ik wijd elke deugd aan grote verdienste.

Metta (liefdevolle vriendelijkheid meditatie):

Liefdevolle Vriendelijkheid Meditatie (ook bekend als Meta). Het beoefenen ervan wekt een gevoel van vrede, vriendelijkheid, liefde en welwillendheid in je geest op. Metta meditatie gaat over het voelen van liefde. Je kunt in deze meditatie een mantra herhalen, die deze beoefening inspireert, zoals ‘Moge ik en alle levende wezens veilig, gelukkig en vredig zijn’.

Proces:

 • Concentreer je op de ademhaling, adem door de neus. Concentreer je op elke inademing en uitademing. Let op hoe je maag opzwelt en leegloopt. Probeer je ademhaling niet te controleren, maar wees je ervan bewust. Maak je geest vrij van alle gedachten, concentreer je alleen op je ademhaling. Het doel is om je geest te kalmeren en in een staat van vrede te komen.
 • Laat de gedachten stromen. Tijdens de meditatiebeoefening is het onvermijdelijk dat er enkele gedachten in je opkomen, vooral als je nog een beginner bent. Doe geen moeite “Probeer die gedachten niet te stoppen, laat ze verschijnen, maar geef ze geen gewicht Probeer ze niet te geven, vermijd ze ten diepste. Het doel is niet om gedachten te stoppen, maar om ze naadloos te laten verlopen “(Garchan Rinpoche) Laat ze vrij bewegen
 • Leer hoe je de meest voorkomende verkopen kunt beheersen. Als gevolg van langdurig zitten, moeilijkheden, slaperigheid, verschillende behoeften, enzovoort kan meditatie bemoeilijken. Maak je geen zorgen, dit is een normale ervaring. Door regelmatig te oefenen zult u efficiënter worden in het niet afgeleid worden.
 • Pijn: Zelfs als je ergens in je lichaam ongemak voelt, ga dan niet door. Analyseer die pijn, geef jezelf de tijd om die gevoelens eruit te krijgen. Stel je voor dat je lichaam een lege container is. Terwijl je op zijn kant staat. Als de pijn te intens wordt, sta dan op en neem een pauze
 • Verlangen: Het is misschien niet gemakkelijk om gedachten met betrekking tot een persoon of een begeerlijk voorwerp van elkaar te scheiden, maar zij weten dat zij door hebzucht gaan, die, eenmaal bevredigd, alleen maar voor anderen zal voortbrengen, en erkennen de werkelijkheid van het doel van hun begeerten: Het lichaam is slechts vlees en beenderen.
  Rusteloosheid en bezorgdheid: Zorg voor relatieve gevoelens, maar probeer ze niet uit te diepen. Het vestigt de aandacht op de beweging van de maag als gevolg van
 • Adem: Als een idee hardnekkig wordt, probeer het dan op een stuk papier te schrijven, zodat u het later kunt onderzoeken.
 • Slaperigheid: Onthoud de redenen waar je op let. Laat een wit licht tussen je wenkbrauwen schijnen om alert te kunnen zijn. Als je nog steeds niet in slaap valt, neem dan een pauze, dan voel je je verfrist als je weer gaat mediteren.
 • Vergroot de aandacht. Begin af en toe voorzichtig, voor 15 minuten per keer. In het begin is 15 minuten misschien te veel, maar naarmate u leert ontspannen en uw geest leeg te maken, wordt het gemakkelijker om geconcentreerd te blijven. Probeer de duur van uw 5 minuten durende sessie in een week te verlengen – het doel is om 45 minuten achter elkaar te mediteren.

Vipassana (Bewustzijn):

Een andere traditionele boeddhistische meditatiepraktijk is Vipassana (opmerkzaamheid). Het is een zeer populaire vorm van meditatie in Westerse landen. Over het algemeen wordt bij deze meditatie de nadruk gelegd op, om te beginnen, Shamatha om concentratie te ontwikkelen. Vipassana betekent weten wat echt is. Door dit te beoefenen, blijf je lichamelijk en geestelijk gezond.

Proces:

 • Gebruik meditatie om de geest te gebruiken om barmhartigheid te gebruiken. Het doel van deze meditatie is om de geest te trainen om meer te begrijpen en te begrijpen. Oefening zal je helpen gevoelens van vriendelijkheid te ontwikkelen:
 • Begin de meditatie na bewuste ademhalingsoefeningen. Als je eenmaal een staat van concentratie en contemplatie hebt bereikt, kun je proberen eerst liefde en geluk naar jezelf te sturen, en daarna naar elk van de andere vier mensen
 • Licht de gevoelens van liefdevolle vriendelijkheid op Er zijn drie belangrijke technieken om de juiste gevoelens in je hart te krijgen.            Mantra: Terwijl je eerst aan jezelf denkt en dan aan de andere vier mensen, herhaal je mentaal een mantra of zin als: “Kan ik me goed en gelukkig voelen Ik voel vrede en kalm Ik ben Kan ik veilig zijn voor gevaren, kan mijn geest vrij zijn van haat. Kan mijn hart gevuld zijn met liefde Kan ik me goed en gelukkig voelen “.                                                                                                                                                            Visualisatie: Creëer een mentaal beeld van jezelf of van de persoon aan wie je denkt terwijl je gelukkig lacht
  Reflectie: Denk na over de kwaliteiten of positieve daden van de persoon aan wie je denkt.
 • Concentreer je op het gevoel van de vriendelijkheid van liefde. Emotie is de sleutel, het is geen middel om het bloot te leggen. Om het gevoel van vriendelijkheid te realiseren, concentreer je je op dit gevoel. Als het vervaagt, ga je terug om het te gebruiken. Kan gaan “apparaat” dat je gebruikt om het te noemen
 • Het straalt het gevoel van liefde uit. Hou van de vier kernpunten. Projecteer de gevoelens van vriendelijkheid. Het kan nuttig zijn om aan iemand te denken die in elk van de vier richtingen leeft waar je liefde op kunt richten. . Merk op dat het uiteindelijke doel niet is om je liefde nauwkeurig te richten, maar om je gevoelens van onvoorwaardelijke universele liefde overal uit te stralen.

Voordelen van Boeddhistische Meditatie:

Er zijn talloze goede voordelen van het beoefenen van boeddhistische meditatie. Hieronder worden echter enkele belangrijke positieve effecten van boeddhistische meditatie gegeven.

 • Boeddhistische meditatie brengt het bewustzijn naar het huidige moment en helpt om beslissingen uit het verleden en zorgen over de toekomst te overwinnen. Je leert te leven in het heden.
 • Het helpt om onze spiritualiteit en relatie met het goddelijke te ontwikkelen. In de wereld van vandaag wordt de spirituele kant vaak over het hoofd gezien en genegeerd.
 • Deze meditatie helpt bij het bevorderen van het niveau van mededogen en empathie ten opzichte van anderen. Zelfbewustzijn door meditatie verhoogt het bewustzijn van vriendelijkheid en tolerantie tegenover anderen. Vriendelijk zijn houdt je relatie met iedereen zoet.
 • Het verhoogt positieve gevoelens en gevoelens van sociale verbondenheid.
 • Het is een aloude manier om stress en depressie uit het leven te bevrijden. Het vermindert de negatieve gevolgen van stress en brengt rust in je geest.
 • Regelmatige beoefening ervan kan het immuunsysteem sterk maken, waardoor de bloedsomloop in het lichaam goed is en cellulaire schade wordt tegengegaan.
 • Het helpt bij het nemen van beslissingen, het verbeteren van informatie, het verbeteren van de aandacht en het geheugen.                      Afgezien daarvan verhoogt het ook de mentale kracht, de overtuiging en de emotionele intelligentie.
 • Het helpt ons om onze reactie op pijn te beheersen.

De Boeddha onderwees meditatie als een essentieel instrument voor het bereiken van verlossing. In de wereld van vandaag blijft iedereen lichamelijk, geestelijk of emotioneel noodlijdend. In Boeddhistische Meditatie zul je door introspectie alle positieve eigenschappen opwekken die nodig zijn om mededogen, liefde, overtuiging, concentratie en relaties te verbeteren.

Gerelateerde artikelen:-